PATARIMAI

Susijęs vaizdas

Kaip skalbti, kad drabužiai neprarastų spalvos? + drabužių etikečių ženklų paaiškinimai

Išverskite drabužius į kitą pusę

Kai kurie nusidėvėjimo požymiai gali būti sumažinti, jei išversite rūbus į kitą pusę prieš įdedant skalbti ir džiovinant. Tai padės sumažinti ir gerosios drabužių pusės dilimo tikimybę, kuri taip pat veikia audinius.

Svarbu nepamiršti išversti skalbinių džiovinant saulėkaitoje, kadangi skalbiniai išdžiūsta vienodai greitai, tačiau saulė po truputį blukina spalvas, todėl geriausia, jei atsuksite dažnai nematomą drabužių pusę.

Neprikimškite pilnos skalbyklės

Kad ir kaip tai viliotų ir atrodytų ekonomiška laiko ir sąnaudų atžvilgiu, palikite laisvos erdvės. Vienas į kitą sugrūsti skalbiniai verčia skalbyklę dirbti intensyviau ir tai nėra naudinga skalbiniams. Be to, ne visi drabužiai gali gauti tinkamą vandens ar miltelių kiekį. Lygiai tie principai galioja ir džiovyklėms – drabužiai turi judėti laisvai.

Skalbkite šaltame vandenyje. Spalvotus drabužius ir audinius geriausia skalbti šaltame vandenyje, kadangi taip spalvos labiau apsaugomos nuo nusidėvėjimo. Tiesa, reikėtų kiek atidžiau pasirinkti skalbimo priemones, kadangi ne visos, tokiomis sąlygomis, veikia vienodai efektyviai.

Drabužių spalvų intensyvinimas, naudojant netradicines priemones:

Jeigu jūsų drabužis yra linkęs pilkėti, o baltos kojinės vis tiek atrodo nešvariai nepriklausomai nuo to, kiek kartų jas skalbėte, galite pasinaudoti šiais patarimais, padėsiančiais skalbinius išbalinti:

1. Kepimo soda. Pamerkite juos į dubenį, kuriame prieš tai ištirpinote 1 puodelį sodos ir 4 litruose vandens;
2. Aspirinas. Reikiamame kiekyje karšto vandens ištirpinkite 5 tabletes ir pamerkite drabužius;
3. Actas. Įpilkite vieną puodelį paprasto acto, kai drabužius skalaujate.

Kaip tamsinti skalbinius, naudojant netradicines priemones:

Jeigu Jūsų tamsūs rūbai per greitai išblunka, ar tiesiog norite jiems suteikti sodresnę spalvą, galite naudotis šiais itin paprastais patarimais:

1. Kava ar arbata. Įpilkite 2 puodelius kavos ar arbatos į skalbimo mašiną drabužių skalavimo metu.
2. Druska. Skalbiant tamsių spalvų drabužius, tokius kaip tamsiai mėlyna ar violetinė, į skalbimo mašiną įpilkite 1 puodelį druskos drabužių skalavimo metu.
3. Actas ir druska. Jeigu norite apsaugoti džinsus nuo greito išblukimo, mirkykite juos druskingame vandenyje, ar acto ir vandens mišinyje (sumaišytu proporcijomis 1:1) prieš pirmąjį skalbimą. Išverskite džinsus prieš dėdami juos į skalbimo mašiną ir skalbkite žemoje temperatūroje.

Orkaitė nėra pirmo būtinumo buitinis prietaisas, tačiau be jos sunkiai įsivaizduojame maisto gaminimą. Įvairūs kepsniai ir pyragai, plokštainis ar vėdarai ištraukti iš šio prietaiso džiugina ne tik savo kvapu bet ir skoniu. Tačiau po šių malonių pojūčių laukia krūva nešvarių indų, bei –prikepę riebalai orkaitėje.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „savaiminis orkaites valymas whirlpool“

Kad ją išvalytumėme neužtenka drėgnos šluostės. Orkaitės valymui naudojami tam tikri cheminiai valikliai ar net grandikliai. Darbas išties nelengvas, tad nenuostabu, kad buitinių prietaisų gamintojai kuria įvairias technologijas išvalančias, ar bent padedančias išvalyti šiuos buitinius prietaisus.

Pirolizė – savaiminis išsivalymasPirolize kaitina iki 500Daugelyje orkaičių integruotos funkcijos, kurių dėka nešvarumai išvalomi lengviau arba pašalinami savaime. Vienas pavyzdžių – orkaitės su pirolizės funkcija. Turint tokį prietaisą, galima džiaugtis gaminimu ir pailsėti nuo valymo. Pirolizė – tai terminis organinių medžiagų skaidymas. Jos veikimą paaiškinti nesunku. Orkaitė įkaitinama iki 500˚C, ir aukštoje temperatūroje maisto bei riebalų likučiai nudega nuo vidinių orkaitės sienelių. Susidariusius pelenus paprasta išvalyti drėgnu audiniu – nereikia jokių cheminių valiklių.pirolizės procesui pasibaigus Įjungus pirolizės funkciją bei temperatūrai pasiekus 300 ˚C orkaitės durelės automatiškai užsirakina. Jos neatsidaro tol, kol temperatūra nenukrinta iki saugaus lygio. Prie saugumo prisideda ir 3-4 stiklų durelės. Dėl tokio gamybos sprendimo išorinė durelių pusė neįkaista, taigi nėra jokios nudegimo rizikos nei Jums, nei Jūsų vaikams.

Reikia paminėti, kad dėl pirolitinio proceso metu esančios aukštos temperatūros visus priedus (ištraukiamus laikiklius, padėklus, gaminimo indus) būtina išimti iš orkaitės.

Katalitinės sienelės. Katalitinės sienelėsEgzistuoja ir kitaip veikiančių panašios paskirties funkcijų. Štai kad ir katalitai – sienelių sluoksnis, kaitinimo metu sulaikantis savyje drėgmę. Tai ne valymo būdas, o tik pagalba. Katalitinės orkaitės dengtos specialia mokroporine danga, sugeriančia gaminimo metu ištiškusius riebalus ir neleidžiančia jiems prilipti prie vidinių orkaitės sienelių. Todėl orkaitė išvaloma be jokių cheminių valiklių.

Kadangi katalitinis paviršius pasižymi savaiminiu apsivalymu, rekomenduojama kartas nuo karto įkaitinti orkaitę iki 250˚C temperatūros ir palaikyti 1 valandą (taip aktyviau vyks savaiminio valymosi procesas). Kaitinimo metu patartina orkaitėje nepalikti priedų.

Nors katalitinės sienelės palengvina orkaitės eksploataciją ir dėl specialaus dangos paviršiaus nesikaupia riebalai, vis dėlto katalitinių sienelių paviršius laikui bėgant praranda savo savybes – maždaug kas 5 metus jos turi būti keičiamos. Žinoma, šiam laikotarpiui įtakos turi ir orkaitės naudojimo intensyvumas.

Valymas garais. Orkaitė su galų funkcijaDar viena naudinga funkcija – valymas garais. Kaip išduoda pats žodžių junginys, orkaitės švarai palaikyti naudojami garai. Naudojant šią funkciją didžiausius nešvarumus pirmiausiai reikia nuvalyti rankiniu būdu. Tuomet į gariklį pagal instrukciją pilama vandens ir acto. Po proceso prietaisas išvalomas minkšta šluoste. Kad vidus taptų visiškai sausas, maždaug 1 valandą reikia palikti atviras dureles. Šios funkcijos nauda geriausiai atsiskleidžia tada, kai norima atsikratyti net labiausiai įsisenėjusių maisto likučių.

Jei jūsų orkaitė neturi savaiminio išsivalymo funkcijos.  Kad išvalytumėte orkaitę, ji nebūtinai turi būti tam pritaikyta. Svarbu, kad dugnas būtų su įduba, į kurią galima įpilti vandens. Į vandenį įpilkite kelis šaukštus acto ir įjunkite apatinį kaitinimą. Kaitinkite apie pusvalandį 50 laipsnių temperatūroje. Orkaitėje susikaupę garai atitirpins nešvarumus, tad orkaitę išvalysite kur kas lengviau.

Vis gi efektyviausia ir mažiausiai pastangų reikalaujančia funkcija pripažįstama – pirolizė. Tačiau tam, kad pasiekti reikiamą temperatūrą orkaitei reikia daug elektros energijos, tad prieš pirkdami prietaisą su šia funkcija įsitikinkite, ar Jūsų elektros instaliacija tinkama. Be to, nenustebkite, jei ore pasklis nemalonus degančių riebalų kvapas.

Kad ir kurią funkciją pasirinktumėte, pajusite mažesnes laiko sąnaudas bei mielesnę maisto ruošą.

Gaminimas gali būti vienas gyvenimo malonumų, tačiau norėdami gurmaniškai papietauti su draugais ir sulaukti jų pagyrų neapsieiname be kaitlentės. Tai bene svarbiausia virtuvės dalis. Kaitlenčių būna dujinių ir elektrinių, o pastarosios skirstomos dar ir į indukcines. Ką slepia šis žodis, kas yra indukcija, aptarsime šiame skyrelyje.

Kas yra indukcija? Indukcija – kaitinimo režimas, paremtas elektromagnetine jėga, sukuriama tarp gaminimo zonos ir specialaus ant tokios zonos esančio indo. Šiluma generuojama tik toje vietoje, kurioje kaitlentės jutikliai fiksuoja gaminimo indą. Šiluma kaupiasi indo viduje, o gaminimo zonos aplinka išlieka šalta, todėl gaminami produktai įkaista labai greitai, o procesui nereikia didelių energijos sąnaudų. Tai pats greičiausias ir efektyviausias gaminimo būdas.

Greitas ir taupus gaminimo būdas. Nepranokstamas indukcinių kaitlenčių patogumas derinamas su dujinių kaitlenčių kaitinimo greičiu. Ant indukcinės kaitlentės patiekalus pagaminsite greičiau, kadangi įjungus kaitinimo zoną pasirinkta galia pasiekiama iš karto. Naudodamiesi šia kaitlente sutaupysite energijos, nes gaminimo zonos reaguoja akimirksniu, be laipsniško įkaitimo fazės. Pasibaigus gaminimo procesui nėra liekamosios šilumos, todėl kaitlentės paviršius greitai atvėsta. Energija taupoma dar ir dėl to, kad automatiškai atpažįstamas gaminimo indo dugno plotas. Energijos nuostolių nėra, jei mažo dugno ploto indai naudojami ant didelio skersmens kaitvietės.

Saugumas. Pasirinkę indukcinę kaitlentę būsite visiškai saugūs – jei ant kaitvietės paviršiaus nėra gaminimo indo, kaitvietės zona nekaista, todėl prilietę valdymo skydelį atsitiktinai neįjungsite prietaiso.

Nėra rizikos nudegti. Indukcinė kaitlentė – saugumas virtuvėje. Kaitvietės paviršius įkaista tik po gaminimo indu. Šiluma neperduodama neuždengtoms kaitvietės sritims. Kaitvietės paviršius šalia gaminimo indo neįkaista, todėl atsitiktinai nenusideginsite.

Paprasta valyti. Jei indukcinę kaitvietę išjungsite, ji sureaguos iš karto, todėl verdamas pienas ir kiti skysčiai neišbėgs. Jei skysčiai išsipiltų, jaudintis neverta, kadangi kaitvietė vėsi ir prie jos maisto likučiai nepridega. Jei būtina, kaitlentės paviršių pakanka nušluostyti, ir jis vėl taps švarus.

Veikimo procesas. Po kaitlentės paviršiumi yra įtaisyta rėlė, sukurianti magnetinius impulsus, kurių dėka energija perduodama į puodą. Metalinio puodo molekulės trinasi tarp savęs. Tokiu būdu gaunama šiluma. Kol vyksta virimas, truputėlį girdimas keistokas garsas. Silpnų pašalinių garsų gali būti girdima ir dėl to, kad kaitinimo elementas pastoviai ventiliuojamas.

Tinkantys indai. Svarbu žinoti, jog ant indukcinių kaitlenčių nenaudojami ketaus puodai. Jei vis dėlto norima gaminti naudojant pastaruosius, derėtų pasidomėti, ką siūlo gamintojai. Tiksliau, asortimente neretai būna galimybė rinktis kombinuotą kaitlentę.

 

 

 

Whirlpool     Transporto nuoma